Miody

Miód to jedna z niewielu słodkich produktów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje wiele rodzajów miodu. Różnią się głównie rośliną z jakiej pszczoły zebrały nektar, pyłek oraz spadź do jego wytworzenia. Zobaczmy czym charakteryzują się poszczególne miody.

Miody wielokwiatowe

Do jego wytworzenia pszczoły zbierają nektar z wielu roślin, rosnących na polach, łąkach, w lasach a także sadach. Stąd jego pięknie brzmiąca nazwa “miód tysiąca kwiatów”. Ciekawostką jest, że miody wielokwiatowe różnią się od siebie w zależności od tego, jaką porą został wytworzony. Miody powstające ze zbiorów dokonanych wiosną są jaśniejsze. Wyróżnia je delikatny smak oraz przyjemny zapach. Natomiast miody ze zbiorów letnich są ciemniejsze, charakteryzuje je wyraźniejszy smak i zapach. Jakie posiada zalety miód wielokwiatowy?

  • wspomaga serce
  • pomaga alergikom
  • wspomaga leczenie wątroby
  • pomaga w leczeniu pęcherzyka żółciowego.

Jest pomocny także w leczeniu przeziębień i chorób dróg oddechowych. Ze względu na słodki smak jest lubiany przez dzieci.

Miód rzepakowy

Jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze zbiorów pszczół na polach rzepaku. Cechy miodu rzepakowego:

  • płynny
  • bezbarwny/ lekko zabarwiony
  • ulega krystalizacji
  • rozpuszczalny w wodzie.

Sprawdza się świetnie w leczeniu wielu dolegliwości, takich jak choroby układu pokarmowego, dwunastnicy, żołądka, trzustki wątroby a nawet nerek. Wspomaga układ krążenia oraz zapobiega niedoborom potasu. Wpływa pozytywnie na proces gojenia ran.

Miód spadziowy

Najczęściej spotykane miody to te ze spadzi iglastej i liściastej. Różnią się one między sobą tym, że ulegają krystalizacji w różnym czasie, mają inną barwę, zapach, konsystencję oraz smak. Miody spadziowe zawierają bogactwo składników mineralnych, takich jak:

  • potas
  • chlor
  • fosfor
  • siarka
  • żelazo
  • wapń
  • magnez.

Wspomagają one odporność organizmu, pomagają w chorobach układu oddechowego, głównie ze względu na działanie wykrztuśne. Działają antyseptycznie i przeciwzapalnie.

Miód lipowy

Wyprodukowany z kwiatów lipy, które przywołuje na myśl zapachem. Jest koloru jasnego, wpadającego czasem w zieleń. Ten pikantny miód wykazuje działanie antyseptyczne, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, uspokajające.

Pozostałe miody


Wśród miodów wyróżniamy jeszcze miody takie jak:

  • miód malinowy
  • miód akacjowy
  • miód mniszkowy
  • miód gryczany
  • miód wrzosowy
  • miód faceliowy
  • miód nawłociowy
  • miód nostrzykowy
  • miód koniczynowy.

Nie sposób opisać szczegółowo wszystkich miodów, warto jednak z nich korzystać, ponieważ wykazują pozytywny wpływ na zdrowie.