Jakie właściwości prozdrowotne ma miód?

W niektórych wiejskich sadach lub gospodarstwach agroturystycznych znajdują się pasieki przeznaczone do hodowli pszczół. Pszczoły są bardzo inteligentnymi owadami. Po wylocie z ula znajdują najkrótszą trasę do swojego celu i potrafią do niego wracać, wykorzystując zapamiętane szczegóły. Przysiadając na kwiatach zapylają rośliny i zbierają z nich nektar i pyłek – surowce do wytwarzania przez nie miodu. Składają go w woskowych plastrach, gdzie dojrzewa. W odpowiednim czasie pszczelarz wyjmuje część ramek z plastrami, a resztę miodu pozostawia na wyżywienie pszczelej rodziny. W ten sposób pozyskuje się dla ludzi słodką substancję, posiadającą wysokie walory smakowe i zdrowotne.

Jakie są rodzaje miodu?

Miód jest gęstą substancją składającą się w 80 % z naturalnych cukrów i 18% wody, a reszta to składniki mineralne, witaminy i proteiny. Miody ze sklepu bee.pl powstałe z nektarów różnych roślin mają odmienny kolor, konsystencję, smak i zapach. Różnią się też czasem powstawania krystalizacji. Najbardziej popularne miody to:

  • wielokwiatowy; z roślin kwitnących w sadach, na łąkach i polach,
  • lipowy; z kwiatów drzewa lipowego,
  • akacjowy; z kwitnącej akacji,
  • gryczany; z rośliny uprawianej na kaszę,
  • rzepakowy; z rośliny oleistej,
  • spadziowy; ze spadzi drzew liściastych i iglastych.

Właściwości miodu

Miód wielokwiatowy z roślin kwitnących wiosną ma jasny kolor i łagodny smak, zbierany latem jest ciemniejszy, o bardziej zdecydowanym smaku i zapachu. Pomaga uodparniać się na alergię wywoływaną przez pyłki kwiatowe. Bursztynowy z lekką goryczką miód lipowy działa przeciwgorączkowo i łagodzi objawy przeziębienia. Jasnożółty miód akacjowy pomaga w leczeniu układu pokarmowego i działa uspokajająco. Gryczany ma brunatny kolor i ostry smak, polecany jest do zapobiegania miażdżycy. Rzepakowy jest prawie bezbarwny i szybko się krystalizuje, ale łatwo rozpuszcza w wodzie. Dobry na choroby układu krążenia i do gojenia ran. Miód spadziowy jest gęstszy od nektarowych, ma dużą zawartość związków mineralnych i działa bakteriobójczo. Wszystkie miody zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, mogą więc być używane przez diabetyków.

Do czego można wykorzystywać miody?

Miód ma szerokie zastosowanie na co dzień i do przyrządzania różnych potraw. Można nim słodzić herbatę, zamiast używania zwykłego cukru. Świetnie smakuje chleb z masłem posmarowany miodem. Ten uniwersalny produkt pszczeli nadaje się do uzupełniania sałatek owocowych i zimnych deserów. Jest też dodatkiem do wypieku ciast i pierników. Rozpuszczony w letniej wodzie może być porannym napojem do oczyszczania organizmu z toksyn. Najlepiej jest kupować miody bezpośrednio w pasiekach, lub w sklepach online, które zaopatrują się u sprawdzonych pszczelarzy.