Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Garść liści mięty i bazylii
Trzy łyżki soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Dwie garści roszponki
Cztery plastry melona
Garść owoców z granatu
Skórka z połowy cytryny
Sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Zamarynuj piersi z kurczaka w ziołach, 1 łyżce soku z cytryny oraz oliwie wymieszanej ze skórką cytryny, pieprzem i ostrą papryką. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a następnie gotuj na parze przez 20 minut. Dwa duże plastry melona pokrój w kostkę, dodaj miętę, bazylię, dwie łyżki soku z cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek i miksuj aż powstanie gładki sos. Pokrój ugotowanego kurczaka na plastry i razem z wypłukaną roszponką ułóż na talerzu. Całość polej dresingiem i posyp owocami z granatu.